Aleksandar Obradović – budućnost Srbije


aleksandar obradović
Aleksandar Obradović – heroj

Sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić ostaće upamćen u istoriji kao jedan od najgorih vlastodržaca. Po padu sa vlasti nestaće svi hvalospevi koje mu serviraju njegove plaćene ulizice i ostaće samo ogoljena istina o njemu i njegovim mutnim radnjama. Oni koji su ga najviše hvalili, ako ne završe u zatvoru, postaće oni koji će ga najviše pljuvati. Biće zanimljivo posmatrati kojim redosledom će se izvršiti napuštanje broda koji tone.

Aleksandar Vučić je čovek defektne psihe i nedorastao je vlasti koju mu je prepustio Tomislav Nikolić kada je napustio mesto predsednika najveće političke stranke. Pošto tu vlast nije sposoban da održi na fer-plej način, u demokratskim izbornim uslovima koji bi dozvolili kritiku njegove vlasti u medijskim servisima sa nacionalnom frekvencijom, Vučić je pribegao Đukanovićevom receptu vladanja putem pretnji, potkupljivanja i medijske cenzure. On bi, deluje tako, hteo da uvede mnogo veću diktaturu ali po svemu sudeći trenutne okolnosti mu to ne dozvoljavaju, pa mi se čini tačnim opis Vučića kao ’’impotentnog diktatora’’ koji je dao novinar Slobodan Stupar.

Budući istoričari koji se budu bavili ovim periodom najverovatnije će kao jedan od presudnih momenata za Vučićev pad s vlasti navoditi hrabro delo Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz valjevskog ’’Krušika’’, koji nije mogao da ne obelodani istinu o pljačkaškom mehanizmu koju primenjuju pojedinci bliski SNS-u. Aleksandar Obradović je jedan očigledno visoko moralan čovek kojem je istina prioritet. Istinu je dokazao dokumentima koji ’’crno na belo’’ pokazuju o kakvim malverzacijama je reč i ko je u njih umešan. Svi dokumenti koje je obelodanio u vezi su sa komercijalnim poslovima koje je sklapalo rukovodstvo ’’Krušika’’ u interesu grupacije koju sam Obradović naziva ’’privilegovanim privatnim trgovcima oružjem’’. Dakle, nisu otkrivene nikakve državne tajne jer pljačka ne može da bude državna tajna sem u državi kojom vlada Aleksandar Vučić. Obelodanjivanje ovakvih istina je u interesu očuvanja državnog preduzeća ’’Krušik’’ u kojem je Obradović zaposlen, dakle time i u opštem i javnom interesu, a to može da smeta samo onima koji su od obelodanjenih malverzacija imali ličnu korist i onima koji su im te malverzacije omogućili a to je po svemu sudeći – vladajuća stranka SNS.

To nije prvi put da zaposleni ukazuju na urušavanje poslovanja svog preduzeća koje sprovode rukovodioci pravljenjem nelegalnih ili ekonomski neopravdanih poslova. Godinama je Savet za borbu protiv korupcije koji je predvodila Verica Barać bio adresa kojoj su se obraćali upravo takvi zaposleni iz brojnih fabrika širom Srbije. I pre Aleksandra Obradovića bilo je hrabrih uzbunjivača ali nijedan slučaj do sada nije uzdrmao SNS-ovsku vlast kao slučaj o kojem je on informisao javnost. Pokušaj da se jednom takvom visoko moralnom čoveku nalepi etiketa špijuna je kap koja preliva čašu i pokazatelj da sadašnja vlast polako postaje spremna da ’’gazi po leševima’’ da bi opstala na vlasti.

Tragedija ove zemlje i jeste u tome što najbolji među nama – a Aleksandar Obradović je, upravo zbog toga što mu je istina bila važnija od lične bezbednosti, jedan od najboljih među nama – stradaju i pate, odnosno bivaju lažno optuženi i držani u pritvoru kao kriminalci.

Aleksandar Vučić je upropastitelj Srbije i njemu će sud istorije znati da ispravno presudi – u toj utakmici već je izgubio zbog svojih laži, falsifikovanja istine, podmetanja, klevetanja i patetike. Zato budućnost Srbije i jeste u Aleksandru Obradoviću i onome što on simbolizuje. Aleksandar Obradović biće zapamćen po hrabrom iznošenju istine i delovanju u interesu društva i naroda, pa i po cenu lične nesreće, i davaće primer svakom budućem naraštaju koje će se boriti za slobodu, istinu i pravdu. Ako išta, Aleksandar Obradović je, u zemlji koju svi žele da napuste, probudio nadu da ipak možemo da savladamo zlo koje je zavladalo.

14.12.2019.

Milenko Srećković

Share / Podeli / Подели: