Економија и држава без будућности


Тржиште рада у будућности постаће много нестабилније него данашње. Многа занимања која данас узимамо здраво за готово нестаће јер ће их заменити системи засновани на вештачкој интелигенцији. Израелски професор и аутор Јувал Ноа Харари сматра да ће генерације рођене последњих деценија у току свог животног века најмање три пута проћи кроз процес преквалификације и мењати своја занимања како би и даље могли да нађу запослење. Он истиче две најважније вештине које млади треба да стекну: когнитивну флексибилност и емоционалну интелигенцију. Kогнитивна флексибилност биће им потребна да би се успешно преквалификовали за она занимања која ће у будућности и даље бити доступна за људске кадрове. Емоционална интелигенција биће им потребна да би поднели све емоционалне и психичке турбуленције које рад на таквом тешко предвидивом тржишту рада буде носио са собом.

Александар Вучић се у више наврата у својим обраћањима позивао на Харарија. Углавном је у тим приликама показао да га није исправно разумео – ако га је уопште читао. Чак је Харарија употребио да би поткрепио став да је коронавирус несторовићевски ‘’смешан’’ и да ‘’постоји само на друштвеним мрежама’’.

Садашња власт односи се према тржишту рада на начин који је у суштој супротности са Хараријевим сугестијама тако што привилегује радна места која радну снагу ангажују на когнитивно незахтеван начин – ради се о репетитивним, мануелним пословима у којима се понављају увек исте операције. По једном таквом радном месту држава већ годинама субвенционише стране компаније сумама које иду и до 10 хиљаду евра. Таква радна места не садрже никакав трансфер знања – радници који на њима раде не стичу никакве битне квалификације, нити би на њима стечено знање и вештине могли да употребе ван фабричких погона у којима тренутно раде. Поред тога, оспособљени су за рад на радним местима која ће у будућности нестати. Власницима корпорација, који ће на своју садашњу радну снагу заборавити на првој кривини, вештачка интелигенција биће јефтинија и исплативија.

С друге стране, велики број претежно младих људи из Србије, суочених са катастрофалним стањем и корупцијом у држави, сами су себи створили радна места – и то не било каква већ многа од њих захтевају константно усавршавање и праћење развоја нових технологија, што посебно важи за програмере, веб и графичке дизајнере, монтажере, аналитичаре података, итд. Исти ти људи, у јавности познати као ”фриленсери”, претежно су се оспособили за своја занимања ванинституционално и самостално – пратећи разне онлине курсеве, читајући књиге или уз помоћ пријатеља. Држава је имала никаквог или врло малог удела у њиховом образовању. Kогнитивна флексибилност и емоционална интелигенција, на којима Харари с правом инсистира, имају великог значаја у њиховим развојним путевима.

Међутим, уместо да им држава помогне и то у већој мери него што помаже страним корпорацијама, које су данас ту а сутра већ могу да оду, одлучила је да им путем пореске управе отме приходе које су остварили у последњих пет година како би попунила буџетске мањкове – што у потпуности угрожава њихов опстанак на тржишту, даљи развој, као и личну егзистенцију. Иста та држава ни на који начин им не штити радничка права нити ће они било шта добити од новца који им држава узима. У суштини не ради се о порезу већ о државно организованој пљачки. Тренутна администрација досетила се где би могла да нађе још пара.

”Нашли смо још пара”, мистериозно је изјавио Вучић у тренутку кад је најавио помоћ од 100 евра сваком пунолетном грађанину Србије. Да би се изборила са садашњом економском катастрофом, задуженошћу и сиромаштвом, Вучићева власт уништава будућност младих генерација, чиме се открива сав цинизам предизборне пароле ”За нашу децу”.

Миленко Срећковић

Текст је изворно објављен на порталу Будите информисани, 3. фебруара 2021.

Share / Podeli / Подели: