Ekonomija i država bez budućnosti


Tržište rada u budućnosti postaće mnogo nestabilnije nego današnje. Mnoga zanimanja koja danas uzimamo zdravo za gotovo nestaće jer će ih zameniti sistemi zasnovani na veštačkoj inteligenciji. Izraelski profesor i autor Juval Noa Harari smatra da će generacije rođene poslednjih decenija u toku svog životnog veka najmanje tri puta proći kroz proces prekvalifikacije i menjati svoja zanimanja kako bi i dalje mogli da nađu zaposlenje. On ističe dve najvažnije veštine koje mladi treba da steknu: kognitivnu fleksibilnost i emocionalnu inteligenciju. Kognitivna fleksibilnost biće im potrebna da bi se uspešno prekvalifikovali za ona zanimanja koja će u budućnosti i dalje biti dostupna za ljudske kadrove. Emocionalna inteligencija biće im potrebna da bi podneli sve emocionalne i psihičke turbulencije koje rad na takvom teško predvidivom tržištu rada bude nosio sa sobom.

Aleksandar Vučić se u više navrata u svojim obraćanjima pozivao na Hararija. Uglavnom je u tim prilikama pokazao da ga nije ispravno razumeo – ako ga je uopšte čitao. Čak je Hararija upotrebio da bi potkrepio stav da je koronavirus nestorovićevski ‘’smešan’’ i da ‘’postoji samo na društvenim mrežama’’.

Sadašnja vlast odnosi se prema tržištu rada na način koji je u suštoj suprotnosti sa Hararijevim sugestijama tako što privileguje radna mesta koja radnu snagu angažuju na kognitivno nezahtevan način – radi se o repetitivnim, manuelnim poslovima u kojima se ponavljaju uvek iste operacije. Po jednom takvom radnom mestu država već godinama subvencioniše strane kompanije sumama koje idu i do 10 hiljadu evra. Takva radna mesta ne sadrže nikakav transfer znanja – radnici koji na njima rade ne stiču nikakve bitne kvalifikacije, niti bi na njima stečeno znanje i veštine mogli da upotrebe van fabričkih pogona u kojima trenutno rade. Pored toga, osposobljeni su za rad na radnim mestima koja će u budućnosti nestati. Vlasnicima korporacija, koji će na svoju sadašnju radnu snagu zaboraviti na prvoj krivini, veštačka inteligencija biće jeftinija i isplativija.

S druge strane, veliki broj pretežno mladih ljudi iz Srbije, suočenih sa katastrofalnim stanjem i korupcijom u državi, sami su sebi stvorili radna mesta – i to ne bilo kakva već mnoga od njih zahtevaju konstantno usavršavanje i praćenje razvoja novih tehnologija, što posebno važi za programere, veb i grafičke dizajnere, montažere, analitičare podataka, itd. Isti ti ljudi, u javnosti poznati kao ”frilenseri”, pretežno su se osposobili za svoja zanimanja vaninstitucionalno i samostalno – prateći razne online kurseve, čitajući knjige ili uz pomoć prijatelja. Država je imala nikakvog ili vrlo malog udela u njihovom obrazovanju. Kognitivna fleksibilnost i emocionalna inteligencija, na kojima Harari s pravom insistira, imaju velikog značaja u njihovim razvojnim putevima.

Međutim, umesto da im država pomogne i to u većoj meri nego što pomaže stranim korporacijama, koje su danas tu a sutra već mogu da odu, odlučila je da im putem poreske uprave otme prihode koje su ostvarili u poslednjih pet godina kako bi popunila budžetske manjkove – što u potpunosti ugrožava njihov opstanak na tržištu, dalji razvoj, kao i ličnu egzistenciju. Ista ta država ni na koji način im ne štiti radnička prava niti će oni bilo šta dobiti od novca koji im država uzima. U suštini ne radi se o porezu već o državno organizovanoj pljački. Trenutna administracija dosetila se gde bi mogla da nađe još para.

”Našli smo još para”, misteriozno je izjavio Vučić u trenutku kad je najavio pomoć od 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije. Da bi se izborila sa sadašnjom ekonomskom katastrofom, zaduženošću i siromaštvom, Vučićeva vlast uništava budućnost mladih generacija, čime se otkriva sav cinizam predizborne parole ”Za našu decu”.

Milenko Srećković

Tekst je izvorno objavljen na portalu Budite informisani, 3. februara 2021.

Share / Podeli / Подели: